Banden uitlijnen: wat is het, welke voordelen zijn er en hoe gaat dit in zijn werk?

Banden & wielen Blog

Wat houdt het banden uitlijnen in?

Veel mensen halen het uitlijnen en balanceren van de auto door elkaar. In beide gevallen gaat het echter om iets anders. De banden uitlijnen houdt in dat er op de velgen van de auto een afstelling plaatsvindt (aan het ophangingsgedeelte), omdat de wagen bijvoorbeeld wat scheef trekt tijdens het rijden of omdat op bepaalde momenten - vooral bij hogere snelheden - het stuur ineens vreemd begint te trillen. Bij het balanceren van de auto wordt er gewicht aangebracht om te zorgen dat de auto aan beide zijden even zwaar is. Dit gebeurt ook omdat de auto scheef trekt of omdat er sprake is van vreemde trillingen tijdens het rijden.

De voordelen van uitlijning van de autobanden

De banden uitlijnen heeft diverse voordelen voor het comfort en gebruiksgemak. Zo rijdt een auto een stuk lekkerder als de banden uitgelijnd zijn of de auto is gebalanceerd. Het stuur houdt op met trillen en de auto trekt niet meer ineens, zonder reden, een bepaalde kant op. Naast dit hogere rijcomfort is een pluspunt van een uitlijning van de banden de aanzienlijk langere levensduur van de wielen. Doordat de wielen rechter draaien, slijt het bandenrubber een stuk minder snel en gaan de banden dus langer mee. Naast dit voordeel zorgt het uitlijnen van de autowielen ervoor dat het brandstofverbruik lager wordt. Ten slotte is het fijn dat na het uitlijnen de auto meer grip op de weg heeft en beter onder controle gehouden kan worden, speciaal als het wegdek vochtig is of als het buiten op de weg glad is. Redenen in overvloed dus om te zorgen dat uw heilige koe goed uitgelijnd is!

Hoe gaat uitlijnen in zijn werk?

Wanneer een monteur aan de slag gaat met uw auto om deze uit te lijnen, maakt hij aanpassingen aan de ophanging van de banden om te zorgen dat de wielen exact recht op het wegdek staan. Ook moeten ze volledig evenwijdig ten opzichte van elkaar staan om te zorgen voor een zo goed mogelijke wegligging. gemiddeld kiezen autorijders ervoor om hun trots eens in de twee jaar te laten uitlijnen. Dit is nodig, omdat elke auto - hoe duur, degelijk en technisch geavanceerd deze ook is - na verloop van tijd een fractie scheef gaat lopen. Gebeurt hier niets aan, dan slijten de autobanden dus aanmerkelijk sneller en rijdt de auto minder prettig. Zorg er daarom voor dat u minimaal eens per twee jaar uw garage of monteur vraagt om de wielen goed uit te lijnen. Aangezien het om een specialistische aanpak gaat, dient de uitlijning gedaan te worden door een professionele automonteur.

Delen  

16 januari 2020

Welke banden heb ik nodig?

Zijn de banden van je wagen aan vervanging toe maar weet je niet welke banden je nodig hebt? Dit is een veel terugkerende vraag van veel mensen. Er zijn verschillende sites die het thema Tires & Wheels aanbieden, vaak is dit te ingewikkeld uitgelegd. Hier kom je te weten welke banden je nodig hebt in verstaanbare stappen. Je hebt verschillende soorten banden zoals winterbanden, zomerbanden of 4-seizoenenbanden. Er zijn verschillende bandenmaten afhankelijk van de grootte van je velg. Je ontdekt hier de verschillen tussen elk bandenmerk en de verschillende prijscategorie├źn. De banden van je wagen zijn het enige contactvlak met de weg dus het is van groot belang dat je hieromtrent de juiste keuze maakt. Na het lezen van deze blog kan je op zoek gaan naar de gepaste banden voor jouw wagen!