Je autobanden laten uitlijnen? Over het nut en de werkwijze van bandenuitlijning

Banden & wielen Blog

Een auto, zeker als deze nieuw is of recent geregistreerd is, is een behoorlijke investering waar je als eigenaar zo zuinig mogelijk op bent. Voorzichtig met je auto omgaan en professioneel onderhoud zijn dan voor veel auto-eigenaren dan ook cruciaal. Uiteraard laat je een verantwoordelijke automobilist zijn of haar trotse bolide op tijd APK keuren. Als de auto vies en modderig is, volgt er een wasbeurt of pak je een wasstraat mee. En zo zijn er nog veel meer manieren te noemen van hoe je zuinig op je auto kunt zijn. Een van de aandachtspunten die regelmatig vergeten wordt, is de banden uitlijnen. Maar wat houdt het uitlijnen van autowielen exact in? Hoe pakken automonteurs en garages het uitlijnen van autobanden aan? En waarom is dit belangrijk?

Uitlijning van banden: wat is dit en hoe werkt dit?

Het uitlijnen van de autobanden wordt door veel mensen die er weleens iets over gehoord hebben verward met uitbalanceren. Uitlijning en balancering van banden is echter niet hetzelfde. Bij uitbalanceren is er sprake van trillende banden, die hersteld moeten worden met kleine gewichtjes lood. Bij het uitlijnen wordt er speciale apparatuur gebruikt, namelijk sensoren, om te meten of de wielen wel loodrecht genoeg staan. Banden uitlijnen betekent dat de wielen weer volledig loodrecht bijgesteld worden en de auto daardoor weer gemakkelijk en comfortabel rijdt. De juiste afstelling van de banden verschilt per auto, dus is het van belang om de uitlijning te laten doen door een erkende automonteur.

De voordelen van goed uitgelijnde autobanden

Maar waarom is de banden uitlijnen zo cruciaal om te laten doen? Eigenlijk heel simpel: als de banden van je voertuig niet helemaal recht op het wegdek staan, slijten deze een stuk harder. Dit betekent dat je door slijtage je autobanden eerder moet laten vervangen dan noodzakelijk. Daarbij hebben auto's waarvan de banden niet of onvoldoende uitgelijnd zijn geen goede wegligging. In extreme gevallen trekt de auto flink naar links of rechts weg als je het stuur loslaat. Deze instabiele wegligging kan gevaarlijk zijn. Sowieso is het onprettig als je het idee hebt dat je auto niet recht op de weg ligt of bijsturing nodig heeft.
De wielen van je auto laten uitlijnen helpt ook om onnodige slijtage van mechanische onderdelen in de wielen tegen te gaan. De onderdelen van niet goed of onvoldoende uitgelijnde wielen moeten vaker gerepareerd worden. En dat kan flink in de papieren gaan lopen. Financieel is er ten slotte nog een andere belangrijk motief om te kiezen voor uitlijning van je auto via een garage. Met goed uitgelijnde autobanden kun je ook brandstofkosten besparen en bespaar je dus geld.

Delen  

17 maart 2021

Welke banden heb ik nodig?

Zijn de banden van je wagen aan vervanging toe maar weet je niet welke banden je nodig hebt? Dit is een veel terugkerende vraag van veel mensen. Er zijn verschillende sites die het thema Tires & Wheels aanbieden, vaak is dit te ingewikkeld uitgelegd. Hier kom je te weten welke banden je nodig hebt in verstaanbare stappen. Je hebt verschillende soorten banden zoals winterbanden, zomerbanden of 4-seizoenenbanden. Er zijn verschillende bandenmaten afhankelijk van de grootte van je velg. Je ontdekt hier de verschillen tussen elk bandenmerk en de verschillende prijscategorie├źn. De banden van je wagen zijn het enige contactvlak met de weg dus het is van groot belang dat je hieromtrent de juiste keuze maakt. Na het lezen van deze blog kan je op zoek gaan naar de gepaste banden voor jouw wagen!